physio old 660Η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον, με τις οποίες συνιστά να παραπέμπονται για φυσικοθεραπεία οι ασθενείς νωρίς στην πορεία της νόσου.
Οι νέες οδηγίες από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Αριστεία (NICE), που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 19 Ιουλίου 2017, επικαιροποιούν τις αντίστοιχες του 2006 και συνιστούν την παραπομπή των πασχόντων από αρχική νόσο σε φυσικοθεραπευτή «για αξιολόγηση, εκπαίδευση και συμβουλές», καθώς και για ενημέρωση για την σημασία της φυσικής δραστηριότητας (άσκηση).

Οι οδηγίες συνιστούν επίσης να γίνεται, ανεξαρτήτως σταδίου, εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία στους ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα ισορροπίας ή κινητικής λειτουργίας.

Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται σημαντικές διότι «αν μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τους ασθενείς από νωρίς και να προσδιορίσουμε δυνητικά προβλήματα, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα προτού αυτά εδραιωθούν», δήλωσε η φυσικοθεραπεύτρια Fiona Lindop από το νοσηλευτικό όμιλο Derby Teaching Hospitals NHS Trust, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή αναθεώρησης των οδηγιών του 2006.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Τα νευρικά κύτταρα φθείρονται και εκφυλίζονται ταχύτερα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα με τον καιρό να επιδεινώνονται.

Για την διάγνωσή της και την διαφοροποίησή της από άλλα νοσήματα, όπως ο παρκινσονισμός, γίνεται λεπτομερής εξέταση από ειδικευμένο νευρολόγο, ο οποίος αξιολογεί τα αντανακλαστικά, τη μυϊκή δύναμη, την κινητικότητα, την ισορροπία, τον συντονισμό των κινήσεων και τον διασκελισμό του ασθενούς.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Νόσο Πάρκινσον (E.P.D.A.), περισσότεροι από 60.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται ετησίως σε όλο τον κόσμο. Περίπου το 2% των ανθρώπων ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από τη νόσο, η οποία στο 10% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται πριν από τα 50. Η αναλογία ασθενών σε άνδρες και γυναίκες είναι περίπου 2 προς 1.

«Συγκεκριμένη θεραπεία ή πρωτόκολλο αντιμετώπισης για τη νόσο του Πάρκινσον δεν υπάρχει μέχρι στιγμής», λέει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Υπάρχουν πολλά φάρμακα που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα του ασθενούς. Η φαρμακευτική θεραπεία στηρίζεται κυρίως στην αναπλήρωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται όταν τα φάρμακα δεν ελέγχουν συνεχώς τα συμπτώματα, ενώ τα εξειδικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας, σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βοηθήσουν πολύ τους ασθενείς».


Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας

Κύριος σκοπός της στους ασθενείς με Πάρκινσον είναι η διατήρηση της ασφαλούς κίνησης και της ανεξαρτησίας τους. Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι και η εκμάθηση τεχνικών, ώστε η ζωή του ασθενή να γίνει πιο εύκολη. Εκμάθηση γραφής, τεχνικών ανύψωσης αντικειμένων, περπάτημα ή προσέγγιση σε μια καρέκλα, πολυθρόνα ή κρεβάτι, είναι σημαντικά στοιχεία για την αυτοεξυπηρέτηση, καθώς και για τη βελτίωση του τρόπου και της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Η φυσικοθεραπεία δεν αναστέλλει την εξέλιξη της πάθησης, αλλά:

  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος, διότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον συνήθως εμφανίζουν κύφωση.
  • Βοηθάει στην σωστή λειτουργία όλων των αρθρώσεων του σώματος, που πολλές φορές παρατηρούνται δυσκαμψίες.
  • Διατηρεί την ελαστικότητα και την δύναμη των μυών.
  • Οι λεγόμενες μυϊκές βραχύνσεις είναι συνήθεις στους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, επιβαρύνοντας τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και αυξάνοντας την βραδυκινησία στις περισσότερες κινήσεις. Έμφαση πρέπει να δοθεί στις διατατικές ασκήσεις, που βοηθούν στη διατήρηση ή στη βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και του μήκους των μαλακών μορίων.
  • Μπορεί να παρέχει προγράμματα βελτίωσης της ισορροπίας
  • Μπορούν να διδαχθούν τρόποι, με τους οποίους θα αποτρέπονται οι πτώσεις.
  • Βοηθάει με ασκήσεις προσαρμογής σε διάφορες καταστάσεις, όπως ξεκίνημα και σταμάτημα περπατήματος, πλάγια βήματα, αυξομείωση της ταχύτητας και του ρυθμού του βήματος, περπάτημα σε ανώμαλο, ανηφορικό ή και κατηφορικό έδαφος, στενές γωνίες, σκαλοπάτια, αλλαγή διεύθυνσης και κατεύθυνσης κατά τον βηματισμό.

Οι ασκήσεις ισορροπίας και προσανατολισμού καλό είναι να γίνονται με την χρήση κάποιων οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της βραδυκινησίας. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την καθοδήγηση των ασθενών με Πάρκινσον από οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα, ο ρυθμός και το μήκος της βάδισης γίνονται σχεδόν φυσιολογικά.

Χαρακτηριστικό αυτών των ασθενών είναι το «ανέκφραστο προσωπείο». Ένας αρκετά διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος για ασκήσεις έκφρασης, είναι η χρήση κάποιου καθρέφτη, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει άμεση αντίληψη των αντιδράσεών του.

Κάθε θεραπεία δεν πρέπει να είναι πάνω από 45-60 λεπτά (λόγω κόπωσης του ασθενή), τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα (λιγότερες δεν φαίνεται να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης του ασθενή).

Συστήνεται η συμμετοχή μελών της οικογένειας στις θεραπείες, καθώς μαθαίνουν και οι ίδιοι πώς μπορούν να βοηθούν.


Η διάγνωση

«Κριτήρια για τη διάγνωση του Πάρκινσον είναι τα κινητικά συμπτώματα όπως η βραδυκινησία (αργές κινήσεις) και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: α) τρόμος (τρέμουλο) κάποιου άκρου, β) δυσκαμψία των μυών σε ένα άκρο, και/ή γ) αστάθεια στη βάδιση ή διαταραχή στην ισορροπία. Μη κινητικά συμπτώματα μπορεί να είναι η αυξημένη εφίδρωση, η δυσκοιλιότητα, η υπόταση, η εύκολη κόπωση, οι διαταραχές του ύπνου και η κατάθλιψη. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός, εμφανίζοντας διαφορετικό συνδυασμό συμπτωμάτων», επισημαίνει ο Βασίλης Ι. Πλιάτσικας, φυσικοθεραπευτής MSc (μάστερ στην διαχείριση του στρες στον χρόνιο πόνο, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών).
Σύμφωνα με τον Dr Γουδέβενο, η ζωή από τη μέρα που γεννιόμαστε είναι μία όμορφη και άνιση μάχη με τον εαυτό μας και με τον χρόνο. Νικητής στο τέλος θα είναι αυτός που, μέσα από τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να προχωράει και να προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο. Και η φυσικοθεραπεία είναι ένας σύμμαχος σε αυτήν την μάχη.

breastfeeΟ θηλασμός βοηθά στην προστασία των γυναικών έναντι του καρκίνου στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα.

Από τις 18 έρευνες που ανέλυσε το American Institute for Cancer Research (AICR), 13 ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος περιοριζόταν κατά 2% για κάθε 5 λεπτά που θήλαζε μια γυναίκα.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να παχύνουν πολύ καθώς μεγαλώνουν, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει αργότερα τον κίνδυνο για καρκίνο.

Η Alice Bender, δήλωσε ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει μητέρα και παιδί.

Ο θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή της έμμηνης ρύσης σε μια νέα μητέρα και να μειώσει την έκθεση σε ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, που συνδέονται με τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό. Επιπλέον, η απώλεια μαστικού ιστού μετά το θηλασμό ενδεχομένως βοηθά να αποβληθούν κύτταρα με βλάβη DNΑ.

Η έρευνα πρόσθεσε ότι η διατήρηση υγιούς βάρους, η αποφυγή του αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα, επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Πηγές: HealthDay News.

brain mri 660

Άνθρωποι που επέζησαν από εγκεφαλικό επεισόδιο και σταματούν τη λήψη στατινών έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 45.000 επιζήσαντες από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στους οποίους συνταγογραφήθηκε στατίνη εντός 90 ημερών από το εξιτήριο.

Σε σύγκριση με όσους συνέχιζαν τη λήψη του φαρμάκου, ασθενείς που σταμάτησαν 3-6 μήνες μετά το συμβάν, είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο εντός ενός έτους και 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο.

Δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος άλλου εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης σε ασθενείς που συνέχιζαν τη λήψη στατινών σε χαμηλότερη δόση.

Ο Dr. Meng Lee του Chang Gung University College of Medicine της Ταιβάν, δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα αυτής της μεγάλης ομάδας ασθενών στον ‘’πραγματικό κόσμο’’ εκτιμά ότι οι στατίνες θα πρέπει να είναι δια βίου θεραπεία για ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αν χρειάζεται η λήψη στατίνης για τη μείωση της χοληστερόλης του ασθενούς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Πηγές: Journal of the American Heart Association.

weights 660

Η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πολλαπλής σκλήρυνσης, έδειξε μικρή έρευνα.

Ο ερευνητής Ulrik Dalgas, του Aarhus University στη Δανία, δήλωσε ότι τα φάρμακα μπορούν να αναχαιτίσουν τη γρηγορότερη από το φυσιολογικό συρρίκνωση του εγκεφάλου, αλλά φάνηκε τάση ότι η άσκηση ελαχιστοποιεί περαιτέρω τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν φάρμακα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετές μικρότερες περιοχές του εγκεφάλου άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 35 ασθενείς για 6 μήνες. Μισοί έκαναν ασκήσεις αντίστασης 2 φορές την εβδομάδα και οι άλλοι μισοί δεν ασκούνταν.

Μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά τους 6 μήνες έδειξαν ότι οι ασθενείς που έκαναν ασκήσεις αντίστασης είχαν λιγότερη συρρίκνωση εγκεφάλου από αυτή της ομάδας ελέγχου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του είδους της άσκησης και της προστασίας του νευρικού συστήματος, όχι όμως αιτιατή. Χρειάζονται νέες έρευνες.

Ο Dalgas τόνισε ότι ενώ η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει ακόμα μια επιλογή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα.

Οι ερευνητές συνιστούν, αν κάποιος έχει πολλαπλή σκλήρυνση, πρώτα να μιλήσει με τον γιατρό του πριν αρχίσει εντατικό πρόγραμμα άσκησης.


Πηγές: Multiple Sclerosis Journal.

Η καθιστική ζωή

Νέα έρευνα συνδέει την καθιστική ζωή με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Η δια βίου αδράνεια συνδέθηκε με 73% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης και κατά 77% αυξημένο για καρκίνο των νεφρών.
Τα ευρήματα προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδράνεια μπορεί ενδεχομένως να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.
Η έρευνα περιέλαβε 160 ασθενείς με καρκίνο νεφρών, 208 με καρκίνο ουροδόχου κύστης και 766 ανθρώπους χωρίς καρκίνο.
Ο κίνδυνος καρκίνου ήταν παρόμοιος είτε ήταν κάποιος παχύσαρκος είτε όχι.
Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση.
Η ερευνήτρια Rikki Cannioto, του Roswell Park, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής περιλαμβανομένης της φυσικής δραστηριότητας.Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cancer Epidemiology.

logox60 trnspr

Τo διαγνωστικό κέντρο / μικροβιολογικό εργαστήριο ΠΦ Φαληρέας, στεγάζεται σε ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα κτήρια στο κέντρο της Καλαμάτας, στην συμβολή των οδών Χρυσάνθου Παγώνη 9 & Μητροπέτροβα.

Google My Business3

iso 2

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαγνωστικό κέντρο Καλαμάτας

   Χρυσ. Παγώνη & Μητροπέτροβα

   27210 25211

   info@falireasmedical.gr

 

Μικροβιολογικό κέντρο Στούπας

   Επαρ. οδός Καλαμάτας - Αρεόπολης

   27210 77300

   infos@falireasmedical.gr

Στείλτε μας το βιογραφικό σας στο

Careers@falireasmedical.gr